Wat is Tenniskids?

Tenniskids wil kinderen op een leuke manier laten kennis maken met tennis. Tenniskids is hoofdzakelijk ontworpen voor kinderen, maar eigenlijk is het een leuke manier van tennis spelen dat gebruikt kan worden voor alle leeftijden en niveaus.

Jonge of onervaren spelers krijgen de mogelijkheid om de vaardigheden en de tactiek van tennis te leren en eigenlijk het spel te spelen. Tenniskids gebruikt drie kleuren in de opeenvolging van verkeerslichten die de vooruitgang van kinderen in tennis in kaart brengen.

 • Tenniskids fase Rood
 • Tenniskids fase Oranje
 • Tenniskids fase Groen

Tenniskids is het eerste stadium van tennis waarin de kinderen geleidelijk aan volgens de juiste techniek vorderen. De baanlengte, racketlengte en de verschillende soorten ballen zullen toenemen of veranderen in het proces, wanneer kids er klaar voor zijn op een groter veld te spelen.
In het programma van Tenniskids zijn de behoeften van jonge kinderen het belangrijkste. 

Waarom Tenniskids?

Kinderen die voor het eerst gaan tennissen en gelijk beginnen op een groot veld verliezen snel hun interesse. De rally´s zijn kort, de ballen stuiteren over hun hoofd en ze zijn het langste bezig met ballen rapen. Daarom is Tenniskids zo belangrijk!

Een stimulerend Tenniskidsprogramma dat speciaal is ontworpen voor kinderen zal de mogelijkheid bieden tennis op een toffe manier te leren, tennis is namelijk fun! Als Tenniskids op uw vereniging wordt toegepast zult u al snel de voordelen inzien van dit programma. Om u geïnspireerd te krijgen volgen hier een aantal feiten over Tenniskids.

 • Het aanmoedigen van een jonge speler naar het volledige tennisspel, het voortbouwen op alle goede dingen die uit vorige wijzigingen van het spel te voorschijn kwamen (zoals kort tennis en overgangstennis).
 • Tenniskids kan gespeeld worden op alle verschillende ondergronden.
 • De oefeningen dragen bij aan het basisprincipe van het tennisspel.
 • Speel buiten en binnen.
 • Oudere kinderen en volwassenen die beginnen met tennis, profiteren ongetwijfeld van het gebruiken van verschillende soorten tennisballen. Door gebruik te maken hiervan is het gemakkelijker om de grondbeginselen te leren.
 • Tenniskids is ook geschikt voor mensen met een handicap.
 • De drie fasen worden opgebouwd in termen als baanlengte, balsnelheid, lengte van het racket en verschillende oefeningen.
 • Kinderen hebben les in groepen, als kinderen competitie gaan spelen, gebeurd dit in teamverband. Kinderen vinden het leuk met vriendjes/vriendinnetjes te tennissen.
 • Het is een systeem met diploma’s dat verschillende baanlengtes gebruikt, verschillende soorten ballen en rackets die aangepast zijn aan de grootte van het kind.

Hoe is Tenniskids opgebouwd?

De kleuren rood, oranje en groen vormen de basis van de opbouw van Tenniskids. Deze kleuren staan symbool voor de verschillende fasen die de kids doormaken.

Rood

In deze eerste fase maken kinderen t/m 7 jaar kennis met het tennisspel. Ze leren de basisvaardigheden op het gebied van bewegen en coördinatie. Kinderen van 8 en 9 jaar mogen kiezen of ze in rood of oranje willen spelen. Ze maken kennis met leuke activiteiten en spelen korte wedstrijden. Er wordt gespeeld met een zachte rode bal op een minibaan (6x12 meter). Het racket is tussen de 43 en 56 cm.

Tennis Kids Rood

Oranje

In de tweede fase van Tenniskids wordt gewerkt aan de verdere ontwikkeling. De kids (8 t/m 11 jaar) leren nieuwe slagen en technieken die hen helpen om uiteindelijke te kunnen spelen op een grote baan. Er wordt gespeeld op een driekwartbaan (een volledige baan die in de lengte is ingekort tot 18 meter). Er wordt gespeeld met een bal die geschikt is voor het spelen op een driekwartbaan (zachter en lichter dan een normale tennisbal). Het racket is tussen de 56 en 63,5 cm. De wedstrijden worden steeds langer.

Tennis Kids Oranje

Groen

Dit is de laatste fase in de voorbereiding op ‘hele baan’ tennis. De kinderen zijn 11-12 jaar en ouder. Kinderen op deze leeftijd zijn groter en in staat om de hele baan te bestrijken. Technieken, tactieken en atletisch vaardigheden worden verder ontwikkeld. De wedstrijden worden weer wat langer en het wedstrijden spelen speelt een steeds belangrijkere rol. Er wordt gespeeld met een langzame bal die geschikt is voor tennis op een hele baan en met een racket dat tussen de 63,5 en 68 cm lang is.

Tennis Kids Groen

Geel

Na groen zijn kinderen helemaal klaar om op een hele baan te tennissen met de bekende gele bal. Ze beheersen de juiste techniek om op een heel veld rally’s te spelen.

Wat kun je als ouders doen?

Ouders kunnen hun kids helpen in de sportontwikkeling.

 • Belangrijk is dat kinderen plezier hebben in tennis. Laat daarom uw kinderen bij het vrij tennissen in de juiste fase met de juiste ballen en een geschikt racket spelen. Op die manier is het kind het best in staat de geleerde vaardigheden toe te passen en nieuwe vaardigheden zich eigen te maken.
 • Ga af en toe met uw kind tennissen en wees positief over de verrichtingen van het kind.
 • Stimuleer de deelname aan clubactiviteiten. Deze zijn leuk en leerzaam.
 • Leer de regels en de puntentelling van de fase waarin het kind zit.
 • Leer het kind zich sportief te gedragen en respect te hebben voor de tegenstander. Dus waardering tonen voor mooie punten van de tegenstander.
 • Op schoolpleinen, tegen muren, in de tuin of op de oprit, overal kun je tennissen. Stimuleer kids ook op straat te tennissen want dit zijn ideale omstandigheden om te leren tennissen.

Om op de hoogte te blijven  http://www.facebook.com/TenniskidsNL